Υγεία

Το ροχαλητό «καίει» θερμίδες

Leave a comment
ads
ροχαλητό
Όσοι ροχαλίζουν κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου καίνε τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγαν, εάν έκαναν 30 λεπτά έντονης γυμναστικής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το οποίο εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, κατά τη διάρκεια μελέτης για τη σχέση ανάμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους και την υπνική άπνοια.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός στο ότι, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Βρετανοί συνάδελφοί τους από το Νοσοκομείο «Τζον Ράντκλιφ» της Οξφόρδης υπερθεματίζουν, παραθέτοντας τρεις λόγους: Πρώτον, τα άτομα που ροχαλίζουν καίνε περισσότερες θερμίδες ενώ κοιμούνται, επειδή η διάρκεια του βαθέως ύπνου είναι μικρότερης διάρκειας, άρα η θερμοκρασία του σώματος δεν πέφτει όσο πρέπει. Δεύτερον, κάθε φορά που ξυπνούν, λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων, ο οργανισμός παράγει αδρεναλίνη και, τέλος, στην προσπάθειά τους να αναπνεύσουν, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Το ροχαλητό πάντως δεν αποτελεί απλώς ενόχληση για όσους κοιμούνται δίπλα μας, αλλά συνήθως κρύβει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό κέντρο, που ειδικεύεται στα προβλήματα ύπνου.

ads