Υγεία

Τα δώρα της άνοιξης

Leave a comment
ads

φρούτα

Η άνοιξη είναι ίσως η πιο πλούσια εποχή του χρόνου σε φρούτα και λαχανικά. Μάθετε να τα διαλέγετε σωστά και εκμεταλλευτείτε τα οφέλη τους.

Mε το ξεκίνημα της άνοιξης τα ράφια αρχίζουν να γεμίζουν με μπρόκολο, αρακά, ραπανάκια και πράσα, ενώ όσο προχωρά ο καιρός κάνουν την εμφάνισή τους o μάραθος, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, το σέλινο, το φρέσκο σκόρδο και το κρεμμύδι, η ρόκα και τα παντζάρια. Λίγο πριν δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι, η άνοιξη μάς χαρίζει τεύτλα, φράουλες, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια.
Η σωστή επιλογή τους ωστόσο είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε και να επωφεληθούμε από τις μοναδικές τους ιδιότητες.

Χρήσιμες συμβουλές
• Δώστε προσοχή στις συνθήκες φύλαξής τους. Τα εποχιακά προϊόντα δεν πρέπει να εκτίθενται σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως έντονο ήλιο ή υγρασία, που συμβάλλουν στη γρήγορη αλλοίωσή τους. Αντίθετα, πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό και καθαρό περιβάλλον.
• Προσέξτε να μην υπάρχουν σχισμές στο φλοιό τους και να μην έχει αλλοιωθεί το σχήμα τους. Επίσης θα πρέπει να μυρίζουν ευχάριστα.
• Καλό είναι να αγοράζετε μόνο όσα φρούτα και λαχανικά χρειάζεστε για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας (μία με δύο κούπες λαχανικά την ημέρα και τουλάχιστον 2 φρούτα). Επειδή όμως αυτό σπάνια είναι εφικτό, μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα που χρειάζεστε για μία εβδομάδα, φροντίζοντας να τα συντηρείτε στο ψυγείο μέσα σε μη διαφανές δοχείο ή σακούλα προκειμένου να αποφύγετε τις αλλοιώσεις εξαιτίας της θερμοκρασίας και του φωτός.
• Μην τεμαχίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά νωρίτερα από τη στιγμή που θέλετε να τα καταναλώσετε, καθώς έτσι χάνονται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Προτιμήστε να τα διατηρείτε ολόκληρα μέχρι την ώρα του γεύματος.

 Αίμη Βασιλοπούλου

ads