Οικογένεια

Πως να κοιμάται καλύτερα το μωρό σας

Leave a comment
ads

μωρό

Είτε το μωρό σας χρειάζεται πολύ ύπνο είτε λίγο, όλοι ή κάποιοι από τους παρακάτω τρόπους θα το βοηθήσουν να κοιμάται όσο το δυνατόν πιο πολύ. Κάποιοι από αυτούς συμβάλλουν στο να ξαναδημιουργήσετε τις ανέσεις που είχε όταν βρισκόταν στη μήτρα.

Ένας ζεστός χώρος για να κοιμάται. Το κρεβατάκι είναι μια μεγάλη σύγχρονη ανακάλυψη, αλλά τις πρώτες βδομάδες πολλά νεογέννητα νιώθουν με κάποιον τρόπο το πόσο απέραντο είναι και κάνουν πίσω, όταν καταδικάζονται στη μοναξιά και όταν τα ρίχνετε κατευθείαν στη μέση του στρώματος, σε μεγάλη απόσταση από τα κάγκελα που φαντάζουν τόσο μακρινά. Αν το μωρό σας δείχνει να μη βολεύεται στο κρεβατάκι του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους πρώτους μήνες μια παλιομοδίτικη κούνια, ένα καθιστό ή ένα ξαπλωτό καροτσάκι τα οποία θα του δώσουν την αίσθηση του κλειστού χώρου που πλησιάζει περισσότερο στην αίσθηση αγκαλιάς που είχε, όταν βρισκόταν αυτούς τους εννέα μήνες στη μήτρα σας. Για να νιώσει περισσότερο ασφαλές, φασκιώστε το, διπλώστε τα στρωσίδια και τυλίξτε το μέσα για να είναι ζεστό, και βάλτε του ένα νυχτικό που δένει πίσω ή σκεπάστε το με ένα παιδικό υπνόσακο αντί για κουβέρτα.

Η κίνηση τα ηρεμεί. Στη μήτρα τα μωρά είναι περισσότερο δραστήρια, όταν η μητέρα αναπαύεται. Όταν οι μητέρες τους σηκώνονται και βρίσκονται σε κίνηση, οι κινήσεις τους επιβραδύνονται γιατί τα νανουρίζει η κίνηση. Έξω από τη μήτρα, η κίνηση εξακολουθεί να έχει κατευναστική επίδραση. Το κούνημα, το λίκνισμα και τα ελαφρά χτυπήματα στο σώμα του συμβάλλουν στο να ευχαριστηθεί και να κοιμηθεί.

Ο ήχος τα ηρεμεί. Για πολλούς μήνες ο χτύπος της καρδιάς σας, το γουργούρισμα στο στομάχι σας και η φωνή σας, ψυχαγωγούσε και ανακούφιζα το μωρό σας. Τώρα ίσως ο ύπνος να είναι δύσκολος χωρίς να ακούγεται από το βάθος κάποιος ήχος. Δοκιμάστε το βουητό του ανεμιστήρα ή του αιρ-κοντίσιον, τη μουσική από το ράδιο ή το στέρεο σε χαμηλή ένταση, το κουδούνισμα ενός μουσικού παιχνιδιού ή κάποια μουσική που μιμείται τους ήχους που άκουγε στη μήτρα σας ή τούς ήχους της φύσης.

Απομόνωση. Τα μωρά σαφώς κοιμούνται καλύτερα όταν είναι στο δωμάτιό τους. Σ` αυτό το στάδιο δεν είναι τόσο το ότι ενοχλούνται από την παρουσία σας, όσο το ότι είναι πολύ πιθανόν να τα σηκώσετε στα χέρια σας με το πρώτο κλαψούρισμα και να διακόψετε τον ύπνο τους χωρίς λόγο. Θα πρέπει όμως να είστε αρκετά κοντά για να ακούτε τις φωνές του μωρού σας, προτού να γίνουν μανιώδεις κραυγές που θα σας τρυπήσουν το τύμπανο, ή θα πρέπει να εγκαταστήσετε ενδοεπικοινωνία ανάμεσα στο δωμάτιο του μωρού και του δικού σας.

Ρουτίνα ύπνου. Επειδή το νεογέννητο μωρό σας κοιμάται τις περισσότερες φορές θηλάζοντας εσάς ή το μπιμπερό, μπορεί να μη φαίνεται απαραίτητο να δημιουργήσετε μια ρουτίνα, δηλαδή κάποιες τυποποιημένες συνήθειες για να το βάζετε για ύπνο. Όμως δεν κάνει κακό να εφαρμόζετε μια τέτοια τακτική και, όταν θα γίνει έξι μηνών, αυτή η ρουτίνα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανελλιπώς κάθε βράδυ. Το τυπικό ενός ζεστού μπάνιου και μετά το ντύσιμο του μωρού με πιτζάμες, λίγο ήσυχο παιχνίδι στο κρεβάτι σας, μια ιστορία που θα την πείτε τραγουδιστά ή ένα παιδικό τραγουδάκι από ένα εικονογραφημένο βιβλίο, μπορούν να ηρεμήσουν και να κοιμίσουν και τα πιο μικρά βρέφη. Το στήθος σας ή το μπιμπερό να είναι η τελευταία επιλογή για τα μωρά που εξακολουθούν να κοιμούνται κατ` αυτόν τον τρόπο, αλλά τα μωρά που έχουν ήδη μάθει να κοιμούνται μόνα τους τους δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Ξεκούραση τη μέρα. Μερικές μητέρες προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα του νυχτερινού ύπνου των μωρών τους κρατώντας τα ξύπνια τη μέρα, ακόμη και τις ώρες που το μωρό τους θέλει να κοιμηθεί. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος (αν και δεν είναι κακό να περιορίσετε λίγο τη διάρκεια του ύπνου τους τη μέρα για να διατηρήσετε την αντίθεση ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα), γιατί ένα κατάκοπο μωρό κοιμάται πιο άτακτα από ένα ξεκούραστο μωρό.    

 www.babybaby.gr

 

ads