Οικογένεια

Μην αφήνετε το μωρό σας να κλαίει

Leave a comment
ads

μωρό

Το κλάμα λίγο πριν τον ύπνο, μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχική υγεία του μωρού, υποστηρίζουν επιστήμονες, ανατρέποντας τη θεωρία ότι είναι ακίνδυνο να αφήνουμε το μωρό να κλαίει μέχρι και 20 λεπτά πριν κοιμηθεί.

Να αφήσουμε το μωρό να κλαίει ή να προσπαθήσουμε να το ηρεμήσουμε; Είναι ένας προβληματισμός που απασχολεί πολλές μητέρες. Και μπορεί μέχρι τώρα να επικρατούσε η άποψη ότι δεν πειράζει να κλάψει λίγο το μωρό πριν κοιμηθεί, όμως φαίνεται ότι αρκετοί επιστήμονες δε συμμερίζονται αυτή τη θέση.

Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή έρευνα, που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Κέντρο Murdoch Children’s Research Centre στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Από τη μελέτη προέκυψε ότι είναι ακίνδυνο να αφήνουμε το μωρό μετά την ηλικία των έξι μηνών να κλαίει μέχρι και 20 λεπτά πριν κοιμηθεί.

Με την προϋπόθεση ότι πηγαίνουμε κοντά του κάθε δύο με τρία λεπτά και ελέγχουμε αν είναι καλά, το κλάμα του εξασφαλίζει και καλύτερο ύπνο. Η άποψη αυτή στηρίζεται στην ιδέα ότι η ουσία είναι να μάθει το μωρό να κοιμάται μόνο του, χωρίς ντάντεμα.

Ωστόσο μερίδα επιστημόνων εκφράζει διαφορετική άποψη. Το Australian Association for Infant Mental Health, υποστηρίζει ότι “το κλάμα πριν από τον ύπνο, δεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα μωρά για την ψυχική τους υγεία.

Μάλιστα η Πίνκι ΜαΚέι, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζει ότι αφήνοντας το μωρό μας να κλαίει, μπορεί πράγματι να κοιμηθεί αλλά κινδυνεύουμε να έχουμε ένα νευρικό μωρό, που θα φοβάται να μείνει μόνο του και δε θα μας έχει εμπιστοσύνη.

www.cosmo.gr

ads