Sex & Σχέσεις

Απολαυστικό sex X 2

Leave a comment
ads

sex

Άλλοτε απαισιόδοξα και άλλοτε με μη ρεαλιστικές προσδοκίες φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται οι θεραπευτικές επιλογές για τα προβλήματα της στύσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής & αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) της χώρας μας.

Στη δίνη της παραπληροφόρησης
Η στυτική δυσλειτουργία υπολογίζεται πως απασχολεί έναν στους 10 άντρες, ανεξάρτητα από το αν τα αίτιά της οφείλονται σε οργανικά προβλήματα ή σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 53% των ανδρικών κλήσεων που γίνονται στα 10 χρόνια λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας του ΚΕΣΑΥ (2310 999099) αφορούν στη στυτική δυσλειτουργία. «Αν και σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις (3 διαφορετικά χάπια, ενέσεις, χειρουργικές επεμβάσεις), το πρόβλημα ακόμη υποτιμάται. Υποτιμάται όχι μόνο από τους άντρες, και μιλώ για εκείνους που, επειδή αισθάνονται πως λειτουργούν σεξουαλικά, δεν μπορούν καν να φανταστούν τι σημαίνει στυτική δυσλειτουργία, αλλά και από τις γυναίκες», αναφέρει ο υπεύθυνος Ενημέρωσης του ΚΕΣΑΥ, Δρ Σταμάτης Παπαχαρίτου, και συνεχίζει: «Την τελευταία δεκαετία, μέσα από πολλές πρωτοβουλίες, το ΚΕΣΑΥ καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες ενημέρωσης τόσο όσον αφορά στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης των δύο φύλων. Ειδικά οι γυναίκες, είτε ως σύντροφοι είτε ακόμα και ως φίλες ή μητέρες, εφόσον είναι σωστά ενημερωμένες, μπορούν να συμβάλουν στην ικανοποιητική αντιμετώπιση ενός θέματος που δεν αφορά μόνο τους άντρες αλλά αποτελεί πρόβλημα του ζευγαριού».

Η αγωνία της συντρόφου

Σε πολλές περιπτώσεις οι σύντροφοι ζητούν με αγωνία να μάθουν πώς να χειριστούν την άρνηση του άντρα τους να αντιμετωπίσει το σεξουαλικό πρόβλημά του. «Πείτε μου τι να του πω; Πώς να τον πείσω να δει έναν γιατρό;» Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που μπορεί να κάνει έναν άντρα φοβισμένο, απογοητευμένο και συχνά πανικοβλημένο από την απώλεια της σεξουαλικής του ικανότητας, ήρεμο και έτοιμο να αναζητήσει βοήθεια. «Όπως έχουμε παρατηρήσει από τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, πολύ συχνά έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες: είτε υπερτιμούν την όποια θεραπευτική προσέγγιση είτε υποτιμούν το ίδιο το πρόβλημα. Έχει μεγάλη σημασία η καλή επικοινωνία του ζευγαριού, μεταξύ τους, αλλά και η ξεκάθαρη συζήτηση με τον γιατρό τους. Ζούμε σε μια εποχή που, ενώ υπάρχει πολλή πληροφόρηση, συχνά είμαστε παραπληροφορημένοι. Και ενώ υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι άντρες ως άτομα αλλά και ως σύντροφοι είναι αρκετά μπερδεμένοι», τονίζει ο Δρ Παπαχαρίτου.

Ένα… μεταδοτικό πρόβλημα
Η στυτική δυσλειτουργία έχει αρνητικό αντίκτυπο στους άντρες, και μάλιστα επηρεάζει σημαντικά τη συνολική ποιότητα της ζωής τους. Τα στοιχεία αυτά έχουν επιβεβαιωθεί και στην Ελλάδα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους συνεργάτες του Κέντρου Σεξουαλικής & Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας. Ωστόσο μελέτες που έχουν γίνει στις συντρόφους των αντρών με στυτική δυσλειτουργία έδειξαν πως και εκείνες, εξαιτίας του προβλήματος του παρτενέρ τους, έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιγότερη διέγερση και δεν λαμβάνουν αρκετή ικανοποίηση από την επαφή.

Είναι λογικό λοιπόν, όταν ο θεράποντας γιατρός αξιολογεί την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας για τη στύση, να λαμβάνει υπόψη του και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της γυναίκας-συντρόφου. Έτσι καταφέρνει να κρατά και τους δύο συντρόφους ικανοποιημένους, ενώ και το ζευγάρι μπορεί να «ξαναλειτουργήσει». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007, η βαρδεναφίλη, το πιο πρόσφατο φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία, δεν δίνει μόνο λύση στο πρόβλημα του άντρα αλλά και της συντρόφου του καθώς βελτιώνει την ποιότητα της ερωτικής τους ζωής.

Οδηγίες χρήσης
Και τα 3 χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (βαρδεναφίλη, σιλδεναφίλη και τανταλαφίλη) πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητές τους και, επειδή δεν είναι αφροδισιακά, είναι απαραίτητο να υπάρχει σεξουαλική διέγερση προκειμένου να δημιουργηθεί στύση. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν «από μόνα» τους και επιπλέον είναι απαραίτητο το ζευγάρι να διασαφηνίσει με τον γιατρό του αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες: πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να λειτουργήσει το χάπι, αν πρέπει να γίνει η λήψη με άδειο ή γεμάτο στομάχι κ.ο.κ.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 διαπιστώθηκε πως η βαρδεναφίλη, το πιο καινούργιο φάρμακο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, εκτός από τη βελτίωση που πρόσφερε στη σεξουαλική υγεία του άντρα, πήρε θετικά σχόλια και από τις συντρόφους τους.

Επιμέλεια: Έφη Τσιβίκα
Στοιχεία από συνέντευξη του Δρ Σταμάτη Παπαχαρίτου, υπεύθυνου Ενημέρωσης Κέντρου Σεξουαλικής & Αναπαραγωγικής υγείας

ads