Οικογένεια

Έξι ασκήσεις πειθούς για να μην τρελαίνεστε

Leave a comment
ads

παιδί

Το κυνηγάτε για να πλύνει τα δόντια του, «σκούζει» όταν πάτε να το λούσετε, γίνεται «Ιράκ» στο σπίτι για να κλείσει την τηλεόραση… Είναι δυνατό να γίνονται όλα αυτά πιο απλά, ήρεμα και «αναίμακτα»; Διαβάστε τον οδηγό και θα πειστείτε ότι μπορείτε να το πείσετε…

Επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Λίζα Βάρβογλη, παιδοψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Harvard PhD, εντεταλμένη διδασκαλία, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, [email protected]

1. Πώς θα με αφήσει να του λούσω τα μαλλιά

Τι να κάνετε:

Μάθετε στο παιδί σας να κρατάει μια πετσέτα σφιχτά στο πρόσωπό του (τα χέρια του στους κροτάφους) για να μην μπαίνει νερό στα μάτια του όταν ξεπλένετε τα μαλλιά του.

Παίξτε «αγαλματάκια»: Κρατήστε έναν καθρέφτη στο χέρι σας, για να δείξετε στο παιδί σας πώς είναι τα μαλλιά του με το σαμπουάν. Κάντε διάφορα σχέδια στα μαλλιά του, όπως κερατάκια, πανκ ή ό,τι άλλο σας αρέσει και παράλληλα κάντε αστείες γκριμάτσες. Μετά, αφήστε το παιδί να δοκιμάσει και το ίδιο.

Παίξτε το παιχνίδι «Πόσο γρήγορα μπορούμε να λούσουμε τα μαλλιά μας». Ο ανταγωνισμός αποτελεί ένα καλό κίνητρο για τα παιδιά, τα οποία με αυτή τη μέθοδο πείθονται εύκολα να κάνουν πράγματα που προηγουμένως αρνούνταν. Με αυτό τον τρόπο, πριν το καταλάβετε, τα μαλλιά τους θα είναι καθαρά. Μετρήστε δυνατά και καταγράψτε το χρόνο του για να προσπαθήσει να «σπάσει το ρεκόρ» του την επόμενη φορά.

Δώστε επιλογές: Ρωτήστε το παιδί ποιο από τα δύο (που εσείς έχετε προεπιλέξει) σαμπουάν προτιμάει. «Θέλεις να λουστείς μόνη σου ή θέλεις να το κάνω εγώ;» «Θέλεις να βάλεις μια πετσέτα στο πρόσωπό σου ή απλά να κλείσεις τα μάτια σου όταν ξεπλένω τα μαλλιά σου;»

Δώστε του τον έλεγχο της κατάστασης: επιτρέψτέ του να βάλει σαμπουάν στο χέρι του και βοηθήστε το στη συνέχεια να λουστεί.

Τι να πείτε:

Να μην πείτε «είναι ώρα να λουστούμε», αλλά «είναι ώρα να κάνουμε spa». Εξηγήστε στο παιδί σας την έννοια του spa, διανθίστε την κατάλληλα -ανάλογα με την ηλικία του- και υποκριθείτε ότι πηγαίνετε στο spa. Να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας σαν να είναι πελάτης. Ρωτήστε το τι ώρα είναι το ραντεβού του και δείξτε του το δρόμο για την μπανιέρα. Υιοθετήστε μια αστεία προφορά και κάντε το να γελάσει με αυτή τη διαδικασία.

2. Πώς θα γίνει να πλύνει τα δόντια του καλά;

Τι να κάνετε;

Ζητήστε από το παιδί σας να δείξει στο αγαπημένο του παιχνίδι πώς να βουρτσίζει τα δόντια του. Για παράδειγμα, ο κύριος Αρκούδος μπορεί να πει: «Θέλει πλύνει δόντια μου, αλλά όχι ξέρει πώς!», βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού σας σαν να κάνετε επίδειξη στο παιχνίδι και μετά αφήστε το να πλύνει τα δόντια του κυρίου Αρκούδου.

Αντί να το λέτε «βούρτσισμα των δοντιών», πείτε το «βάψιμο των δοντιών». Ρωτήστε το μικρό σας τι χρώμα θέλει να είναι τα δόντια του και προσποιηθείτε ότι τα βάφετε καθώς τα πλένετε.

Μην την ονομάζετε «οδοντόκρεμα», αλλά «μαγική κρέμα ευχών» και πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να κάνει μια ευχή μόνο όταν τελειώσει το βούρτσισμα.

Τι να πείτε:

«Θέλεις να βουρτσίσω εγώ τα δόντια σου ή θέλεις να ξεκινήσεις εσύ και να τελειώσω εγώ;»

«Θέλεις να κάνουμε αγώνες; Νικητής είναι αυτός που θα βουρτσίζει τα δόντια του για περισσότερη ώρα»

«Θέλεις να ξεκινήσω με τα πάνω ή με τα κάτω δόντια;»

3. Πώς θα μάθει να μοιράζεται πράγματα;

Τι να κάνετε:

Όταν είναι δυνατό, να έχετε πολλά πράγματα (δύο ίδια αυτοκίνητα, δυο στυλό, δύο φύλλα χαρτιού, δύο κούκλες), ώστε να μπορείτε να δώσετε ένα αντικείμενο και σε κάποιο άλλο άτομο.

Κάθε φορά που τα παιδί σας μοιράζεται κάτι, επιβραβεύστε τη συμπεριφορά του λέγοντάς του μπράβο, μπράβο και μπράβο. Αν και γνωρίζει ότι είναι αυτή η αναμενόμενη συμπεριφορά, θα πρέπει να αισθάνεται καλά όταν το κάνει.

Πριν συναντήσει κάποιο φίλο του, ζητήστε του να διαλέξει ένα-δυο ειδικά παιχνίδια που του είναι πολύ δύσκολο να τα μοιραστεί και σεβαστείτε την απόφασή του. Φυλάξτε τα σε μια ντουλάπα και διαβεβαιώστε το ότι δε θα μπορεί να τα φτάσει ο φίλος του. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστεί τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Τι να πείτε:

Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ εύκολα την έννοια της σειράς. «Πρώτα θα παίξει η Χλόη με την κιθάρα και μετά εσύ.» Να θέτετε σε κάθε παιδί χρονικά όρια με το κάθε παιχνίδι.

«Ώρα να ανταλλάξετε παιχνίδια για λίγο! Μπορείς να παίξεις με το μαγικό ραβδί τώρα και ο Αχιλλέας με το πυροσβεστικό.»

«Να παίξει ο φίλος σου με τα τουβλάκια πρώτα ή με τα αρκουδάκια;»

4. Πώς μπορώ να το βοηθήσω να παίξει μόνο του;

Τι να κάνετε:

Αρχικά, θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο (μια σειρά από απογεύματα) για να μάθετε στο παιδί σας πώς να στήνει ένα παιχνίδι για να παίζει. Μπορείτε να του δώσετε κάποιες ιδέες όπως πώς παίζουμε «σπιτάκια» ή «κουμπάρες», πώς παίζουμε με τρενάκια και αυτοκινητάκια, ψώνια στο σουπερμάρκετ κοκ.

Αγοράστε στο παιδί παιχνίδια σε θεματικές ενότητες: για παράδειγμα, ταμειακή μηχανή, καρότσι για ψώνια και ψεύτικα φρούτα, λαχανικά και φαγώσιμα, και δείξτε του πώς να οργανώσει το παιχνίδι του σαν να πηγαίνει για ψώνια.

Κάθε φορά που το παιδί σας παίζει μόνο του, ακόμα και για λίγα λεπτά, τονίστε το γεγονός ότι κάνει κάτι σημαντικό κι ότι είναι μεγάλο πια.

Στήστε μια περιοχή για τη δοκιμασία των παιχνιδιών με πέντε δέκα παιχνίδια. Ζητήστε από τα παιδί σας να παίξει με όλα τα παιχνίδια και να αποφασίσει ποιο του αρέσει περισσότερο.

Βάλτε μια σκηνή ή ένα καταφύγιο στο παιδικό δωμάτιο. Στα παιδιά αρέσει να σέρνονται μέσα και έξω από πράγματα και η φύση του καταφυγίου είναι τέτοια που δε θα καταλάβει ότι παίζει χωρίς εσάς. Βάλτε μέσα πολλά παιχνίδια και βιβλία και δώστε του ένα φακό για να κάνει την εξερεύνησή του πιο εύκολα.

Προσφέρετε δημιουργικά παιχνίδια στο παιδί: μπογιές διαφόρων ειδών, χαρτιά, ένα καβαλέτο, πλαστελίνη και παρόμοια υλικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Τι να πείτε:

Δώστε στο παιδί σας ένα συγκεκριμένο στόχο για να επιτύχει, κάτι που θα το απασχολήσει για αρκετή ώρα: «Μπορείς να μου φτιάξεις ένα κάστρο; Θέλω να δω πόσο ψηλό θα το κάνεις.» ή «Θα ζωγραφίσεις κάτι για τη γιαγιά;»

«Γιατί δε μαθαίνεις στον αδερφό/ στην αδερφή σου (ή στις κούκλες σου/ στα στρατιωτάκια σου) πώς παίζεται…;»

«Πρέπει να παίξεις για λίγο μόνος σου. Θέλεις να σου βάλω τα παιχνίδια σου στο τραπέζι ή στο πάτωμα;»

5. Πώς να το κάνω να κλείσει επιτέλους την TV;

Τι να κάνετε:

Θέστε ένα χρονικό όριο πριν συνεχίσει να βλέπει τηλεόραση. Βάλτε το χρονοδιακόπτη για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα ή πείτε του «Μπορείς να δεις μόνο μια εκπομπή, όχι άλλη».

Επιτρέψτε του να επιλέξει ένα μόνο dvd ή βίντεο που θα δει.

Μην αφήνετε το μικρό σας να τρώει βλέποντας τηλεόραση. Έτσι, συνδέει το τα γεύματα με την τηλεόραση και θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει αυτή τη συνήθεια

Όταν είναι δυνατό, πείτε στο παιδί σας ότι του αναθέτετε την ευθύνη για το κλείσιμο της τηλεόρασης. Θεωρήστε το «μεγάλο παιδί». Απλώς μην του δείξετε πώς ανοίγει η συσκευή. Ανταμείψτε το αν την κλείσει μόνο του.

Δώστε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα και προσπαθήστε να μην έχετε ανοιχτή την τηλεόραση όλη την ημέρα.

Τι να πείτε:

«Θέλεις να κλείσω εγώ την τηλεόραση ή εσύ;»

«Θέλεις να τσιμπήσεις κάτι ή να παίξεις με τα παιχνίδια σου όταν τελειώσει η εκπομπή;»

«Πρέπει να κλείσουμε την τηλεόραση μόλις μετρήσουμε μέχρι το δέκα – να μετρήσω εγώ ή εσύ;»

6. Πώς θα συνηθίσει την μπέιμπι σίτερ;

Τι να κάνετε:

Ομαλοποιήστε την εμπειρία με το να ενθαρρύνετε τα παιδιά της γειτονιάς να του λένε πόσο ωραία περνάνε με την κοπέλα που τα προσέχει στο σπίτι.

Φροντίστε να ξέρει το παιδί σας ποιος πρόκειται να το προσέχει. Το ιδανικό είναι να περάσει το μικρό σας λίγο χρόνο μαζί της πριν ξεκινήσει η «συνεργασία» τους.

Βάλτε όλα όσα χρειάζεστε (κλειδιά, πορτοφόλι, το σάκο γυμναστικής) κοντά στην πόρτα ή μέσα στο αυτοκίνητο νωρίτερα από την ώρα που πρέπει να φύγετε για να ξεφύγετε γρήγορα.

Φιλήστε και αποχαιρετίστε το παιδί σας θερμά, αλλά σύντομα και αποφασιστικά. Υπενθυμίστε του ότι θα επιστρέψετε σύντομα κι ευχηθείτε του να περάσει καλά.

Τι να πείτε:

Πείτε του ακριβώς τι πρόκειται να κάνει με την μπέιμπι σίτερ: «Μετά το βραδινό, η Πένυ θα σου διαβάσει ένα παραμύθι, θα σε βοηθήσει να βουρτσίσεις τα δόντια σου, θα σου πει ένα τραγούδι και θα σε βάλει για ύπνο.»

«Θα έρθει απόψε η Πένυ για να φάτε μαζί βραδινό, γι’ αυτό διάλεξε κάτι ωραίο για να φάτε. Τι θέλεις;»

«Ο μπαμπάς κι εγώ θα πάμε να φάμε έξω απόψε, αλλά έχουμε χρόνο για να σου διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να παίξουμε ένα παιχνίδι πριν φύγουμε. Τι προτιμάς να κάνουμε;»

ads